Књижевна награда ,,Душан Васиљев“ Лазару Павловићу

Књижевна награда ,,Душан Васиљев“ свечано је уручена 25. 3. 2022. у скупштини Града Кикинде Лазару Павловићу за књигу Приче о Адаму. Ова награда афирмише савремену српску књижевност и баштини сећање на великокикиндског књижевника Душана Васиљева. Додељује се од 1997. године у облику плакете и новчаног износа.

Према речима младог аутора, све приче говоре ,,о једном савременом, младом човеку, који животари и свашта му се дешава“ те да је награда велики подстицај за даљи рад.

Иако је конкурисало 181 дело, одлука жирија, који су чинили Дуња Илић, Иван Радосављевић и Срђан Срдић, била је једногласна. Они су се сложили да награђено дело ,,представља израз пасивности, очаја, али и револта једне нове генерације, оне која долази читав век иза Душана Васиљева, а која му у великој мери дугује, али и наликује његовој генерацији по својој изгубљености.“ Срдић је изјавио: ,,Лазарева књига је за прву књигу изразито добра и квалитетна. Види се да се на тексту уреднички радило. Аполутно одговара профилу Душана Васиљева. Лазар Павловић је данас глас једне генерације која се суочава са сасвим другачијим проблемима и то је урадио на најбољи могући начин.“

Књижевник Срђан Срдић се и ове године одрекао хонорара за чланство у жирију и новац упутио у хуманитарне сврхе показујући тиме још једном своју племенитост. Он је и раније свој хонорар усмеравао на рачуне фондација за лечење болесне деце и у корист успешних полазника Центра за таленте ,,Душан Васиљев“. Овог пута новац је упућен у корист фондације Исаија, која помаже родитељима деце оболеле од ретких болести, и у корист Уницефове фондације за помоћ украјинској деци угроженој ратом. Срдић је 2015. посетио Сајам књига у Кијеву где је промовисан његов роман Сатори.

Занатлија Радован Зималетин такође је показао хуманост на делу уредивши без икакве надокнаде стари споменик Душана Васиљева на кикиндском Мелином гробљу. Велике су речи овог скромног човека: ,,Не ради се све за новац и не треба све радити за новац. Не треба школи наплатити, па школе су нам важне, бар ја мислим да је тако. Тамо нам деца уче. Није све у парама. И моји радници су се одрекли дневнице.“

Да споменик сада изгледа онако како и доликује великом песнику, посведочила је директорка Гимназије ,,Душан Васиљев“ Мирјана Дражић, која је и ангажовала каменоресца.

Извори: Kikinda Online, Danas, Новости