Финалиста и победник „Европске школе дебате”

Информациона мрежа Делегације Европске уније у Србији расписала је конкурс за осму генерацију полазника “Европске школе дебате”. 
Циљ овог пројекта је едукација средњошколаца о Европској унији и вештини дебатовања. Школу дебате у претходних седам година похађало је више од 700 средњошколаца из 30 градова широм Србије, а организовано је више од 25 јавних дебата. 
Матуранти гимназије „Душан Васиљев” сваке године учествују на конкурсу.

Ове године учествовало је троје матураната: 
Огњен Ђурђевић, IV2
Мила Јанкелић, IV3 и
Сташа Лазаров, IV3.
Финалиста и победник финалне дебате је Огњен Ђурђевић, IV2.

„Eвропска школа дебате ове године је у складу са здравственим мерама спроведена онлајн, кроз 8 радионица организованих на Зоом апликацији у трајању од по 3 часа, вођених од стране искусних дебатера са вишегодишњим искуством и многобројним успесима на међународним првенствима. Последње две радионице (девета и десета) спроведене су уживо, где сам имао прилике да осетим и чар праве дебате, у званичним оквирима примењиваним и на самим такмичењима овог типа.
Свака радионица садржала је теоретски део где бисмо се упознавали са правилима формалне дебате, али и концептима са применом у сваком виду аргументоване расправе. Такође, радионице су, као прилику за вежбање нових научених концепата, увек садржале и практичан, дебатни део, где су учесници имали прилику да вежбају своје говорничке вештине обогаћене новим знањима, те добију повратну информацију о свом излагању и савете за његово будуће побољшање.
На последњој радионици одржан је и дебатни турнир на којем су учествовала 24 кандидата, распоређена у паровима (по двоје). Мој колега и ја успели смо да издејствујемо победу на финалној дебати”, истакао је Огњен.

Ментор и координатор пројекта Ибојка Тот, проф.