Гимназија  „ Душан Васиљев ” Кикинда

Радионица поводом Међународног дана толеранције

Наша школа, у сарадњи са канцеларијом Америчког савета за међународно образовање у Србији, ове године је по први пут обележила Међународни дан толеранције, у суботу 16. новебра, кроз организовање едукативне радионице. Учесници радионице, тј. ученици других разреда, су  на тај начин имали прилике да се упознају са важношћу развијања међусобне толеранције у нашој заједници.

Радионица је била заснована на споју забаве и учења, који су имплементирани кроз такозване „teambuilding“ активности и дебати обрнуте логике. Наиме, учесници су морали да се определе за један одговор на задату тему, и потом бране супротно мишљење, не би ли се ставили у положај неистомишљеника и оних који свакодневно наилазе на изазове у нашој заједници. Задате теме су обухватале „вруће теме“ из ове области: права припадника ЛГБТ заједнице, друштвена толеранција према зависницима различитих дрога, права и толеранција према људима са инвалидитетима, идеолошка толеранција, и сл. Битно је напоменути да је сваки учесник имао право на свој став, и ни у којем тренутку му није био наметнут другачији став.

Главни организатор радионице је наш ученик Бранислав Нолин, такође „FLEX“ алумнист и градски представник Америчког савета за међународно образовање, а остатак тима су чинили гостујући говорници испред Црвеног Крста, такође ученици наше школе: Душан Рожић, Мила Ковачевић и Милица Мрђа.