Гимназија  „ Душан Васиљев ” Кикинда

Школска 2018/2019.

 

Немачки, зашто да не?

Марта месеца прошле године је у нашој школи девет ентузијаста и заљубљеника у немачки језик полагало DSD испит, и стекло ниво B1немачке језичке дипломе.
DSD (DeutschesSprachdiplom) је диплома о постигнутом нивоу знања немачког језика која, у овом случају, одговара нивоу B1 Заједничког европског оквира. Диплома је призната на немачком говорном подручју као званични доказ  о познавању немачког језика.
У Београду је, 7.децембра прошле 2012. Године потписан  Меморандум  о разумевању за полагање испита за стицање ове дипломе из немачког језика у 16 школа у Републици Србији, међу којима је и Гимназија „Душан Васиљев“.
Меморандум је потписан измеђуМинистарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду. На крају четврте године ученици ових 16 школа полажу DSD испит – бесплатно.Наших деветоро полазника се спремало за полагање испита око пет месеци, под менторством професорке немачког језика – Биљане Репашић. На испиту је требало показати: разумевање прочитаног и слушног текста, писање састава на задату тему, и вештину вербалне комуникације.
Ученици који су стекли DSD диплому су: Вишња Сараволац, Тамара Симић, Сања Загорац, Јелена Крнета, Ивана Пап, Светлана Дабранин, Миљан Барјактаровић, Норберт Одри и Миливој Бајшански.
Ово је прва генерација ученика у гимназији која је стекла DSD диплому, а надамо се да ће бити што више заинтересованих ђака који ће кренути њиховим стопама!

Следећа генерација ученика је матурирала јуна 2019.

27. 3. 2019. DAN ŠKOLE
SVEČANA AKADEMIJA POVODOM 161. godine postojanja i rada škole.
Svečana akademija je održana u prepunoj sali Narodnog pozorišta, a glavni deo svečanosti je bila dodela plaketa uspešnim maturantima. Ukupno je dodeljeno 26. plaketa.
12. 4. 2019. Muzičko-poetsko veče povodom dana škole
Povodom dana škole, učenici škole i profesori muzičke kulture i srpskog jezika, aleksandar
Mitrevski i Dubravka Vojvodić, upriličili su veče poezije i muzike kao poklon gradu i
sugrađanima. Tom prilikom su učenici prikazali svoje muzičko i recitatorsko umeće. Fotografije
su u prilogu (napravite neki kolaz od tih fotografija)
12. 5. 2019. Republičko takmičenje u pevanju tradicionalne pesme
Ove godine je u organizaciji Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije a pod
pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održano 4. po redu
Republičko takmičenje osnovaca i srednjoškolaca u pevanju tradicionalne pesme. Tom prilikom
su našu školu predstavljale tri učenice: Sofija Dangubić, Teodora Kovačević i Dunja Gašić, ali i
Milena Vikalo i Jadranka Tubin. Talentovane učenice su osvojile dva prva mesta u svojim
kategorijama.

28. 1. 2019. Svetosavska priredba

U školskoj sali, svečano je obeležena školska slava “Sveti Sava”. Pre rezanja kolača su učenici u saradnji sa profesorima upriličili kulturno-umetnički program koji se sastojao od pevačkih i
recitatorskih tačaka. Tom prilikom je školski hor izveo himnu.
23. 9. 2019. Nastup školskog rock benda Shock na manifestaciji Dani ludaje
Školski bend je imao privilegiju da nastupi na glavnoj bini u nedelju 23. septembra u
popodnevnim satima. Tom prilikom su učenici sugrađanima i poklonicima rock zvuka poklonili
četrdesetpetominutni koncert, a na kraju je usledilo kraće druženje sa poznatim kaunautorom
Vlatkom Stefanovskim.

Архимедес 2019 Београд

МИЛОШ ИВЕТИЋ ПОХВАЉЕН НА МАТЕМАТИЧКОЈ ОЛИМПИЈАДИ СРЕДЊИХ ШКОЛА СРБИЈЕ

У организацији Математичког друштва “Архимедес” из Београда, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, у Београду је 18. маја 2019. године одржан (по 45. пут) традиционални велики „Архимедесов“ МАТЕМАТИЧКИ ТУРНИР – екипна математичка олимпијада школа Србије. На турниру је учествовалo 650 такмичара из 140 школа из целе Србије. Ученици наше школе су наставили традицију учешћа и ове године. Репрезентацију школе су чинили најбоље пласирани на Окружном такмичењу из математике и то:

Ученик Разред Ментор
Михок Ервин I Драган Иветић
Иветић Милош II Драган Иветић
Мирчић Селена III Фахрудин Халиловић
Чањи Виктор IV Живко Јовановски

У појединачној конкуренцији најуспешнији члан наше екипе је био Иветић Милош који је добио похвалу за одличан резултат. У екипној конкуренцији наша школа је освојила 38. место. Након одржаног такмичења посетили смо главну поставку манифестације Мај месец математике за Србију на Андрићевом венцу у Београду, где смо сазнали како се математика користи у изради географских карата, упознали се са сферном геометријом, зашто збир углова у троуглу не мора бити 180°, да ли је наша фигура у златном пресеку … Руководилац екипе је био Драган Иветић.           Вест припремио руководилац екипе.

U petak, 17.05.2019. održana je manifestacija Noć biologije, na Departmanu za biologiju i ekologiju u Novom Sadu. Našu školu predstavljale su učenice Mila Jankelić, Željana Prolović i Aleksandra Ćurčin, u pratnji prof. biologije Bojane Penjin. Tema naše radionice bili su otisci prstiju pod nazivom “Daj otisak, ostavi utisak”. Učesnici radionice imali su prilike da otkriju sve o nastanku, funkciji i različitosti dermatoglifa (šara na prstima).
Гимназија “Душан Васиљев
Кикинда
На републичком такмичењу из атлетике,одржаноm 18.04.2019. у Сремској Митровици нашу школу су представљали Петар Липован 2-2 који је у трци на 400м освојио четврто место и Јован Радојичић 3-4 који је у трци на 1000м освојио шесто место.
Честитамо!!!
И ове године смо учествовали на Међународном математичком такмичењу „Кенгур без граница“
Дана 21.3.2019.године у нашој школи, у сарадњи са Друштвом математичара Србије,
одржано је Међународно математичко такмичење „Кенгур без граница“ 2019. Такмичило се 39 ученика који су размишљали о истим проблемима и решавали исте задатке као ученици у преко 70 земаља света.
Најбоље резултате су остварили Ивана Манић (први разред), Милош Иветић (други разред), Тијана Варађанин (трећи разред) и Дина Раца (четврти разред). Ивана Манић је у конкуренцији ученика друштвеног смера гимназија освојила трећу награду и стекла право да учествује на финалном такмичењу које ће бити одржано на Природно математичком факултету у Крагујевцу 09.06.2019. Честитамо најбољим ученицима на оствареном успеху и похваљујемо остале учеснике.
Прилог приредио Драган Иветић
Гимназија“Душан Васиљев“
Кикинда
На републичком такмичењу из џудоа,одржаном 20.03.2019. у Београду учествовали су и ученици наше школе: Васа Раду,Тара Којић и Душан Кежић. Васа Раду је у категорији до 73кг освојио пето место,Тара Којић је у категорији до 48кг освојила друго место, а Душан Кежић у категорији до 50кг прво место.
Честитамо!!!