Гимназија  „ Душан Васиљев ” Кикинда

Посета ученика IV разреда Дому Народне Скупштине у Београду

ГИМНАЗИЈА „ДУШАН ВАСИЉЕВ“  КИКИНДА

 

ИЗВЕШТАЈ

НАЗИВ АКТИВНОСТИ: Посета ученика IV разреда Дому Народне Скупштине у Београду.

ЦИЉ АКТИВНОСТИ: Упознавање ученика са културном баштином највишег законодавног дома,његовом историјом и начином функционисања.

ОЧЕКИВАНИ ИСХОДИ: Освешћивање ученика о правилима,процедуром и процесом демократског одлучивања у оквиру највише законодавне власти у Републици Србији.

БРОЈ УКЉУЧЕНИХ УЧЕНИКА:  67  из  IV/1,IV/2,IV/3,IV/4  одељења.

НОСИЛАЦ АКТИВНОСТИ: Ибојка Тот,проф.

КРАТАК ОПИС АКТИВНОСТИ:  У четвртак,13.2.2020.године у сарадњи са кустосом Дома Народне Скупштине Републике Србије, реализована је посета ученика четвртих разреда гимназије „Душан Васиљев“ из Кикинде, Републичкој Скупштини.

Сваке године се у нашој школи обележава Дан државности кроз радионице, изложбе, одржавањем јавног часа у холу за све ученике.На предлог матураната, ове године смо спојили лепо и корисно, те посетили најзначајнију политичку институцију законодавне власти-Народну Скупштину Републике Србије.

Ученицима је представљена богата историја развоја парламентаризма у Србији и Југославији.У Малој сали упознали су се са процедуром демократског одлучивања, начином гласања, функцијом и надлежностима државних органа у новијој историји Југославије и Републике Србије.Највећа фресква у Европи, која краси зидове овог високог дома, приказује географско подручје бивших југословенских народа са културном тековином и богатом традицијом

Представљена им је Резиденцијална сала кнеза Павла са оригиналним аутопортретом,поклон прицезе Јелисавете, скупоцени поклони од државника света.

У  библиотеци Народне Скупштине, једној од налепших у Европи, ученици су видели оригинални Сретенски устав из 1835.године који се сматра првим српским уставом.Од оригиналних докумената, историјске важности, ту је изложен Хатишериф и Турски устав.

У централној дворани, некада балској сали, приказана је мултимедијална табла на којој се налазе најважнији подаци о самој Скупштини и запосленима у њој.

Након обиласка Скупштине, ученици су имали слободно време.Неки су лепо време искористили за обилазак града, други, пак са проф.Карановић и Мракић за посету Филолошком факултету.Једна група је посетила галерију са проф. Цигановић.

Оно што је било још занимљиво у предивном, сунчаном поподневу на Калемегдану, је историјски  моменетат  постављања статуе Победник – симбола града на постамент, након реконструкције.

Једнодневни излет који је почео у 8 сати ујутро, а завршио у 20 сати,када смо стигли у Кикинду, остаће запамћен као спој корисног и лепог.

Као реализатор ове посете,желим да изразим посебну захвалност свим ученицима, матурантима као и колегама на несебичној подршци око реализације ове посете.

Професори који су заједно са ученицима посетили Дом Народне Скупштине Републике Србије:

Дубравка Војводић, Божана Карановић, Сања Мракић, Снежана Совиљ, Јелена Цигановић, Марија Тешић и Ибојка Тот.

Галерија слика

Подносилац извештаја:

Кикинда,14.2.2020.године                                                             Ибојка Тот,проф.